02 febrero 2007

La incubació dels ous de l'àliga perdiguera del Garraf

Text extret de: http://www.diba.cat/parcsn/newsletter/detall.asp?Id=1192


Una parella va pondre els ous més de quinze dies abans del que és habitual

La matinada del divendres 26 de gener la camera web que grava un dels tres nius d'àliga perdiguera o cuabarrada del Parc del Garraf va captar la posta, de nit, del primer ou. I el diumenge 28 va gravar la posta del segon. Aquestes imatges ja es poden veure a la web del parc. La incubació d'aquests ous i dels de l'altre niu es pot seguir en directe per Internet des de l'1 de febrer, tal i com ja es va poder fer l'any passat.Les imatges es poden seguir, també en directe, des de l'Oficina del Parc, a la Pleta. I com a novetat, s'ha situat una nova camera al tercer niu, les imatges del qual poden seguir en directe els visitants del Centre de Documentació i Activitats Espeleològiques de Catalunya, situat a Olesa de Bonesvalls.Una de les parelles d'àligues ha post els ous a finals de gener, avançant més de quinze dies la posta. Des que es fa el seguiment de l'àliga cuabarrada al Garraf, aquesta és la posta més primerenca que hi ha hagut, ja que normalment ponen els ous a mitjan febrer. El motiu podria ser les condicions climatològiques tan suaus d'aquest hivern, que poden haver ajudat un avançament del cicle de posta.
Es preveu que els polls neixin la segona setmana de març, després de 40 dies d'incubació. ‘Ara cal estudiar com afectarà la seva dieta aquest avançament', explica Santi Llacuna, director del Parc del Garraf. L'any passat es va estrenar la possibilitat de veure les imatges en directe per Internet, que va durar d'abril a juny.
Des que es va presentar la webcam en directe, el 27 d'abril del 2006, el nombre de visites a la web va ser molt alt, com també ho és el nombre de visites a les filmacions gravades en vídeo (des del 2003), disponibles tot l'any a la web del parc.La presa d'imatges i la gravació, que es fa des del 2003, s'emmarca en el Programa del Pla de seguiment i conservació de l'àliga perdiguera al Parc del Garraf, en el qual intervenen la Diputació de Barcelona, la Universitat de Barcelona, els agents rurals de la Generalitat de Catalunya, AENA i el Ministeri de Medi Ambient.
La instal·lació del sistema de radioenllaços de les càmeres dels nius fins a l'oficina del parc i la gravació de les imatges va a càrrec d'Electrònica Virgili, mentre que el radioenllaç des de l'oficina fins al router per visionar-ho per Internet ha estat realitzat per Eurona Wifi Networks.

Foto: L'àliga, ponent l'ou de nit. Autor: XPN

Font de la informacióXarxa de Parcs Naturals
Data de la notícia01/02/2007

No hay comentarios:

Publicar un comentario

¿como lo ves?